GOOGLE TRIVIA
HOME | DE VRAGEN | MEER EDUCATIEVE SITES | LINKS
Welkom bij Google Trivia >>
Waarom zijn bananen krom

In feite zijn bananen krom omdat ze niet recht zijn, op deze vraag is geen antwoord te geven net als waarom een sinaasappel rond is of waarom de mens op aarde is gekomen.

Bananen

Een banaan op de ontbijttafel, als dessert of gewoon als tussendoortje in je hand, heeft een lange weg afgelegd. Vaak is het ook een kromme weg.

Bananen zijn de meest gegeten vruchten in de hele wereld. Elk jaar worden meer dan 67 miljoen ton eet- en kookbananen geteeld, de helft daarvan in India, Brazilië, Ecuador, China en de Fillipijnen. Bijna 15 miljoen ton wordt uitgevoerd. Ruim 55% van de export komt uit Zuid- en Midden-Amerika.

Bij ons wordt bijna uitsluitend de cavendish of dessertbanaan gegeten. In de ontwikkelingslanden is de banaan voor velen geen dessert maar een essentieel onderdeel van hun voeding.


Apen

Apen worden gezien als dé bananenvreters. Mensapen behoren tot de intelligentste zoogdieren op aarde. We kennen de chimpansee, de gorilla, de gibbon en de orang-oetan. Alleen hebben ze grote hersenen, lange armen, vingers, tenen en een behaard lichaam. Omdat ze tot dezelfde familie als de mens behoren lijken hun lichaamsvormen en intelligentie op deze van de mens.

De gewone aap is nauw verwant aan de mensaap. Tot deze veel grotere groep behoren o.a. de baviaan, de resusaap, de rode franjeaap en het zijdeaapje. Apen hebben dezelfde lichaamsbouw als mensapen maar zijn over het algemeen kleiner. Het kleine zijdeaapje weegt maar 150 gr terwijl de grote mannetjesgorilla 180 kg weegt.

Zowel apen als mensapen hebben ronde gezichten met een platte snuit, kleine oren en grote, naar voren gerichte ogen. Ze gebruiken hun voorste ledematen als armen en met hun handen kunnen ze een voorwerp heel stevig, maar ook heel voorzichtig, beetpakken. De meeste apen hebben een staart, die als tegengewicht gebruikt wordt bij het slingeren tussen de bomen. Sommige apen beschikken over sterke grijpstaarten terwijl mensapen dan weer geen staart hebben. Beide soorten eten allerlei voedsel waaronder vruchten, bladeren insecten en vogeleieren.


Gerelateerde websites

Chiquita Bananen
Max Havelaar Bananen