GOOGLE TRIVIA
HOME | DE VRAGEN | MEER EDUCATIEVE SITES | LINKS
Welkom bij Google Trivia >>
Waarom is de lucht blauw

's Nachts zien we boven ons een grote zwarte leegte. Maar overdag is de hemel plotseling blauw. Dit komt door de manier waarop het zonlicht door de atmosfeer wordt verspreid.

In allerlei science-fictionfilms zien we hoe ruimteschepen door de zwarte ruimte reizen. Als we echter kijken naar ons eigen grote ruimteschip, de aarde, dan lijkt diezelfde ruimte plotseling helderblauw. Tenminste, overdag, want 's nacht is de lucht wel pikzwart.

Blauwe lucht

De blauwe kleur van de hemel komt door de manier waarop het zonlicht door de atmosfeer reist. De zon geeft wit licht af. Wit licht bestaat uit alle kleuren. Met behulp van een prisma kunnen we die verschillende kleuren scheiden. Er ontstaat dan een zogenaamd spectrum, waarbij de rode kleuren aan de ene kant liggen en de blauwe tinten aan de andere kant. Datzelfde zien we in de natuur terug in een regenboog. Kleuren zijn in feite niets anders dan licht van verschillende golflengte. Rood en geel hebben een langere golflengte dan blauw.


Het verstrooide blauw

Om het aardoppervlak te bereiken, moet het zonlicht eerst door de atmosfeer dringen. Voor de kleuren met een lange golflengte, geel en rood dus, is dat geen enkel probleem. Die stralen direct door. Op kindertekeningen zien we dan ook altijd de zon als een gele of oranje bal terug. Het blauwe licht heeft echter meer problemen om daar de atmosfeer heen te komen. Door de gasmoleculen wordt het alle kanten opgestuurd. Dat verschijnsel noemen we verstrooiing. Doordat dat blauwe licht ons uiteindelijk van alle kanten ons bereikt, zien wij de hele hemel als blauw.

Als er naast gasmoleculen ook allerlei andere deeltjes in de lucht zitten, kunnen ook het gele en het rode licht worden verstrooid. Het gevolg daarvan is dat de lucht lichtblauw of zelfs wit kleurt.


Gerelateerde websites

Natuurinformatie
Veel gestelde astronomische vragen